סמינר סיום מגיסטר: שיר דרייב. מנחה: פרופ' עדו רול
16/07/2025

הערכת מוכוונות עצמית בלמידה בעזרת עקבות דיגיטליים במטלות הערכה מורכבות

שיר דרייב

מנחה: פרופ' עדו רול

Join our Cloud HD Video Meeting

 

מוכוונות עצמית בלמידה (Self-Regulated Learning – SRL) מתארת את היכולת של לומדים לתכנן, לעקוב, להעריך ולנהל את תהליך הלמידה שלהם. זוהי מיומנות חיונית במיוחד בלמידה עצמאית ובסביבות פתוחות ולא מובְנות – כלומר, סביבות שאינן כוללות סדר פעולות קבוע מראש. אחד ההקשרים המרכזיים שבהם באה SRL לידי ביטוי הוא בפעילויות מידול מדעי: תהליכים שבהם תלמידים חוקרים תופעות מורכבות (למשל, קשרים בין משתנים בתוך סימולציה) ובונים מודלים שמטרתם להסביר תופעות אלה. בפעילויות כאלה ללומדים יש חופש פעולה גדול יחסית ליישם מגוון מיומנויות קוגניטיביות כגון הרצת ניסויים מבוקרים, ניסוי וטעיה, וניתוח נתונים. בהתאם, לומדים מיישמים מגוון של כישורים של SRL כגון תכנון, הערכת ביצועים, ובקשת עזרה. בעשור האחרון גובר המאמץ להעריךSRL, ובמיוחד להבין כיצד היא באה לידי ביטוי בפעילויות מידול מדעי. עם זאת, הערכה בפועל נתקלת בקשיים. ההתנהגויות הנצפות של לומדים תלויות לעיתים קרובות במאפייני המשימה או הממשק, ולכן קשה להבחין האם ההתנהגות נובעת ממאפייני הלומד או מעיצוב הפעילות. מרבית הגישות הקיימות נשענות על ניתוח פעילות מסוימת אחת, מה שמגביל את האפשרות להכליל את המסקנות מעבר לאותה סיטואציה. כדי להתמודד עם אתגר זה, המחקר הנוכחי מציע גישה שמטרתה להעריך SRL באופן שפחות תלוי במשימה עצמה. הגישה מתבססת על "שכבה סמנטית" של פעולות – כלומר, אוצר מונחים המתאר פעולות תלמידים ברמת משמעות (כגון ״חיפוש עזרה״, ״שליטה במשתנים״, ״חזרה על ניסוי״) מבלי להיצמד לביטוי הספציפי של הפעולה בכל פעילות. כך ניתן לתרגם נתוני פעולה ממשימות שונות לשפה אחידה, המאפשרת ניתוח והשוואה עקביים.

המחקר התבסס על נתוני הפיילוט של מבחן PISA 2025, אשר כלל שתי פעילויות שנועדו להעריך SRL בקרב תלמידים בני 15. נותחו עקבות דיגיטליים של 446 תלמידים, והפעולות שתועדו תורגמו לשפה הסמנטית האחידה. לאחר מכן נבחנו דפוסים חוזרים לאורך הפעילויות, וזוהו קבוצות תלמידים בעלי סגנונות למידה דומים. הממצאים הראו כי קיימים דפוסים שחוזרים על עצמם גם כשהפעילויות שונות וזוהו שתי קבוצות עיקריות: קבוצה אחת פעלה בצורה שיטתית, ביצעה ניסויים מבוקרים, והתמקדה בחקר. קבוצה שנייה התמקדה בפתרון מהיר של השאלות, ללא חקר שיטתי. תלמידים מהקבוצה הראשונה גם הצליחו יותר במשימות, דבר המרמז על קשר בין סגנון הפעולה לבין הצלחה בלמידה – ומצביע על כך שהשיטה לא רק מאפיינת התנהגויות אלא גם מצליחה לקשר אותן לתוצאה.

המחקר תורם לספרות הקיימת בשני מישורים:

  1. תוצאות המחקר מספקות מידע נוסף על גישות מידול המוכרות מהספרות, כגון על הקשר בין גישת המידול והישגים, כמו גם עקביות הגישות במגוון מטלות
  2. המחקר מציע תרומה מתודולוגית – גישה אחידה לניתוח דפוסי מוכוונות עצמית שמאפשרת להשוות וללמוד על מטלות מידול והמאפיינים שלהם.

 

על הסטודנטית:

שיר היא סטודנטית לתואר שני בתוכנית הבין יחידתית לחינוך. היא בוגרת תואר ראשון במתמטיקה עיונית.