סמינר סיום דר': חלימה שרקייה. מנחה: פרופ/ח זהבית כהן
08/07/2025

לחשוב כמו מתמטיקאי: חקירת הרגלי החשיבה המתמטיים של מורים בלמידה היברידית

חלימה שרקייה

מנחה: פרופ"ח זהבית כהן

https://technion.zoom.us/j/92997709346

 

תקציר

בשנים האחרונות גוברת ההכרה בקרב אנשי חינוך וחוקרים בצורך לקדם בקרב תלמידי תיכון דרכי חשיבה מתמטיות עמוקות – מעבר לפתרון טכני של תרגילים – תוך עידוד "הרגלי חשיבה מתמטיים" (Mathematical Habits of Mind – MHoM). הרגלים אלו כוללים, בין היתר, שימוש בלוגיקה מתמטית, ייצוגים חלופיים של בעיות, דיוק בשפה מתמטית וזיהוי מבנים – כולם מאפיינים של חשיבה מתמטית ברמה גבוהה, בדומה לאופן שבו מתמטיקאים מקצועיים פועלים. אולם מחקרים מראים כי תלמידים יאמצו הרגלים אלו רק אם נחשפים אליהם דרך ההוראה בכיתה – ולא תמיד למורים עצמם יש את אותם הרגלים באופן מובנה. השילוב הייחודי של הוראה היברידית מבוססת MOOC לצד הוראה פנים-אל-פנים (H-MOOC) יוצר אפשרות לחשיפה להרגלי חשיבה מתמטיים הן דרך תכני ההוראה ודפוסי החשיבה של מתמטיקאי מומחה, והן באמצעות המורה המלמד בכיתה.

המחקר הנוכחי נערך במסגרת בחינת הוראה היברידית המשלבת בין קורס MOOC מקוון בשם "פשוט מתמטיקה", המועבר ע"י דר' אביב צנזור מהפקולטה למתמטיקה בטכניון, לבין הוראה פרונטלית של מורי מתמטיקה בבית הספר. המחקר מתמקד בשני היבטים: האחד, כיצד הרגלי החשיבה באים לידי ביטוי בלמידה של תלמידים דרך הקורס וההוראה המשולבת; והשני, כיצד מורים מפעילים בעצמם הרגלי חשיבה אלה בעת פתרון בעיות והוראה בכיתה. לשם כך נעשה שימוש בכלים כמותיים ואיכותניים, כולל שאלונים, תצפיות בכיתה וניתוח פתרונות בעיות של מורים.

הממצאים מצביעים על כך שהשילוב בין הקורס המקוון להוראה בכיתה מצליח לחשוף את הלומדים – מורים ותלמידים כאחד – להרגלי חשיבה מתמטיים (MHoM). במיוחד בולטים הרגלים כמו הפעלת הגיון מתמטי, שימוש בייצוגים מתמטיים שונים ודיוק בשפה מתמטית. עוד נמצא קשר בין יכולת המורים להפגין את הרגלי חשיבה אלו בפתרון בעיות בעצמם כלומדים, לבין האופן שבו הם עצמם משלבים אותם בהוראה. ממצאי המחקר צפויים לתרום להבנה כיצד ניתן לשלב חשיבה מתמטית עמוקה באופן יעיל במסגרות ההוראה הבית-ספרית, באמצעות תיווך פדגוגי מונחה בסביבות למידה היברידיות.

 

על המרצה

חלימה שרקייה היא דוקטורנטית בהנחייתה של פרופ'ח זהבית כהן ועמיתה בצוות המחקר במעבדת MtED. חלימה עובדת כמורה לפיזיקה ומתמטיקה בתיכון החקלאי ימה, תיכון ערבי בישראל. היא בוגרת תואר ראשון בפיזיקה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר שני בחינוך מתמטי (בהצטיינות יתרה) מהטכניון בהנחיית פרופ'ח זהבית כהן. עבודת המוסמך שלה עסקה בהשפעת מודל "הכיתה ההפוכה" על ההבנה המושגית והמוטיבציה של תלמידי תיכון מהמגזר הערבי בישראל.