סמינר סיום מגיסטר: ניר נבון. מנחה: ד"ר אריג' מואסי
06/07/2025

Exploring Educators’ Perceptions of Emerging Technologies: The Case of Educators Imagined Affordances of AI and their Own Role in Technology-Rich Learning Environments

בחינת תפיסות מורים לגבי טכנולוגיות מתפתחות: המקרה של הזדמנויות מדומיינות של בינה מלאכותית

שם סטודנט: ניר נבון

מנחה: ד״ר אריג׳ מואסי

הרצאה בזום: יום ראשון 6.7.2025

17:30 עד 18:15

קישור: https://technion.zoom.us/my/areejmawasi

רקע כללי:

מחקר זה בוחן כיצד אנשי חינוך תופסים, מדמיינים ומפתחים קשרים (relationships) עם טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית (AI) במסגרת עבודתם המקצועית. בעוד שעיקר השיח סביב טכנולוגיות חינוכיות מתמקד בהטמעת מערכות בינה מלאכותית והשפעותיה על תלמידים/סטודנטים, קיימת הבנה מוגבלת של חוויות אנשי החינוך והשפעת הבינה המלאכותית על תפיסת תפקידם. תוך שימוש במסגרת התיאורטית של (imagined affordances; Nagy & Neff, 2015), המחקר בוחן את הציפיות, הרגשות והתפיסות של מורים כלפי כלים מבוססי בינה מלאכותית בחינוך.

 

במחקר השתתפו 16 מורים מרקעים גאוגרפיים ומקצועיים מגוונים. נעשה שימוש בגישה איכותנית וממוקדת-אדם, שכללה פעילות כתיבה יצירתי, ולאחריה ראיונות חצי-מובנים. הניתוח התמטי העלה שלושה ממצאים עיקריים: ראשית, המשתתפים דמיינו מגוון שימושים לבינה מלאכותית בחינוך, כולל חיסכון בזמן והוראה מותאמת אישית, אך גם הביעו חששות שונים כגון, אתיות, מגבלות הטכנולוגיה, ואובדן הקשר האנושי. שנית, חלק מהמשתתפים תיארו יחסי אמון ושיתוף פעולה עם כלי בינה מלאכותית, ואחרים שמרו על גבול ברור בין אדם למכונה. ולבסוף, המשתתפים הביעו תקוות וחששות ביחס לתפקידה העתידי של בינה מלאכותית בהוראה. הממצאים מדגישים שיש צורך לשים לב, לא רק לפונקציונליות של כלי בינה מלאכותית, אלא גם לערכים פדגוגיים ויחסיים (relational) בתהליכים המשלבים כלי בינה מלאכותית בחינוך.

 

ביו של הסטודנט:  ניר נבון הוא סטודנט לתואר שני בהוראת מתמטיקה בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון, במסגרת תוכנית מבטים. הוא בעל תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון, ומשמש כמורה למתמטיקה בבתי ספר בינלאומיים בארץ ובארה"ב, המלמדים בתוכנית ה־IBDP (International Baccalaureate Diploma Programme).