קשר חם – מרכז מו"פ לקידום שיפור ורענון החינוך המתמטי בישראל

kesher-ham_logo_sofi

קשר-חם – מרכז מחקר ופיתוח לקידום שיפור ורענון החינוך המתמטי בישראל הוקם באוקטובר 1986 ביוזמתה של פרופ' נצה מובשוביץ-הדר העומדת בראשו מאז. הוא קיבל מעמד של מרכז מורים ארצי למתמטיקה בעל-יסודי מטעם משרד החינוך בשנת 1992 ופעל במסגרת זו במשך 15 שנה. בשנת 2007 בעקבות מכרז, הועבר חלק זה של הפעילות לאוניברסיטת חיפה וצוות "קשר חם" חזר לשקוד על יוזמות מו"פ חדשניות בתחום החינוך המתמטי, בין היתר:

1. פרויקט "רמזור למורה למתמטיקה" זהו מיזם שמטרתו לאפשר לכלל ציבור המורים למתמטיקה ליהנות ממאגר המצטבר באופן שיתופי,  של מערכי-שיעור במתמטיקה, תכניות הוראה נושאיות או תקופתיות, ופריטי הערכת הישגים, והכל בהתאמה לתוכנית הלימודים, בבחינת:

"עצור לקריאה ועיון, היכון להפעלהצא לדרך בכיתתך".

ramzor

ההנחה היא שלכל מורה יש באמתחתו קבוצה של מערכי-שיעור, תוכניות הוראה ושאלות או מבחנים שבהם הוא גאה ורוצה לחלוק עם עמיתיו, בתקווה שיימצאו בהם מקור להשראה.

קישור לאתר: http://ramzor.sni.technion.ac.il

במסגרת המיזם ננקטו המהלכים הבאים:

• בניית תוכנת "רמזור למורה" – פלטפורמה  מסוג structured wiki המאפשרת שיתוף במערכי-שיעור, ביצוע התאמות אישיות ושינויים בהם, ועדכונים בהתאם לשינויים בתוכניות-הלימודים. בנוסף לכך מאפשרת הפלטפורמה דיונים בין המשתמשים. תוכנת "רמזור למורה", מבית אומניסול, היא גמישה, משתפרת בהתמדה ומשודרגת מעת לעת.
  • בקיץ 2012 התקיימה  בטכניון סדנת קיץ בתנאי פנימייה למורים מנוסים למתמטיקה בעל יסודי שהתמסרו לכתיבת מערכי שיעור. הסדנא התאפשרה הודות למימון חלקי של גוגל וקרן טראמפ. כל מערכי השיעור שהוצעו על ידי מורים למען עמיתיהם נמצאים באתר (ללא אפשרות של הכנסת שיפורים באופן אינטראקטיבי, תכונה השמורה למשתמשים מורשים בתוכנת "רמזור").
  • בקיץ 2013 התקיימה בטכניון סדנת קיץ בתנאי פנימייה למורים מנוסים בהכנה לבחינות הבגרות של 5 יח"ל, לכתיבת מערכי שיעור. הסדנא התאפשרה הודות למימון חלקי של קרן אביטל. המשתתפים התנסו בשימוש בתוכנה השיתופית החדשה מבית אומניסול. כל מערכי השיעורשהוצעו על ידי מורים למען עמיתיהם נמצאים באתר שכתובתו מופיעה למעלה (ללא אפשרות של הכנסת שיפורים באופן אינטראקטיבי, תכונה השמורה למשתמשים מורשים בתוכנת "רמזור").
  • בקיץ 2014 השקנו במוסד נאמן את פרויקט "רמזור לצפון" בסיוע מענק מקרן טראמפ.  19 חטיבות עליונות במחוז הצפון נכנסו ל"הרפתקאה" של שלוש שנים שבה בכל בית ספר מלווה חונך בעל נסיון בהוראת מתמטיקה בהיקף 5 יח"ל, מורה אחד או שניים שמתחילים את דרכם בהוראה ברמה זאת. תוכנת "רמזור למורה" מבית אומניסול היא "שולחן העבודה" של המורים המשתתפים בפרויקט.   דו"ח מפורט מופיע באתר של מוסד נאמן בקישור הבא.
  • בקיץ 2017 השקנו את פרויקט החממה המתמטית בעיר ראשון לציון. 13 בתי הספר העל יסודיים בעיר יהיו שותפים לפרויקט שנשען על הניסיון שהצטבר בפרויקט "רמזור לצפון" והותאם לצרכי העיר ראשל"צ.
  • אנו חותרים להרחבת מעגל המורשים להשתמש בתוכנת "רמזור למורה" כל בתי הספר העל יסודיים  יכולים לדאוג להרשאה לכל צוות המורים למתמטיקה לשימוש בתוכנה ובמאגר המידע של מערכי שיעור המצטבר והולך עליה.

בתי ספר, מכללות להכשרת פרחי הוראה למתמטיקה, ו/או מורים למתמטיקה המעוניינים להצטרף לקהיליית המשתמשים בתוכנה מתבקשים לשלוח דוא"ל אל   project.ramzor@gmail.com

כמו כן אפשר לפנות לאותה כתובת לקבלת פרטים על התבנית להגשת מערכי שיעור ושילובה במאגר מערכי השיעור המצטברים באמצעות תוכנת "רמזור למורה"  לשרות הקהילייה.

2. פרויקט "הבזקי חדשות במתמטיקה": זהו מיזם לשילוב חדשות מתמטיות בתuכנית הלימודים לחטיבה העליונה, במטרה לצמצם את הפער בין הנעשה בתחום המתמטיקה בת זמננו לבין תכנית הלימודים בבית הספר העל יסודי, ולהציג בפני התלמידים את המתמטיקה כתחום חי, תוסס, פורה ומרתק אשר תורם ללא הפסקה לקידמה האנושית.

במסגרת הפרויקט מפותחת סדרה של מצגות פאוארפוינט בנות כ-30 דקות שכל אחת מהן מתמקדת בחדשה מתוך המתמטיקה בת זמננו ומיועדת להצגה על ידי המורה למתמטיקה בפני תלמידי כיתה י-י"ב ללא הגבלה של רמת הכיתה.

במסגרת המיזם ננקטו מהלכים מגוונים להכשרת מורים למתמטיקה לשילוב הבזקי חדשות בכיתותיהם בחטה"ע בד בבד עם איסוף נתונים על הקשיים וההצלחות של המורים ועל תגובות התלמידים להבזקים

הרעיון הוצג לראשונה על ידי פרופ' נצה מובשוביץ-הדר בכנס ESU5 בפראג בשנת 2007 ובעקבות זאת נערך מחקר פעולה במסגרת עבודת דוקטורט של בתיה עמית שהסתימה בשנת 2011. מענק מהאקדמיה הלאומית למדעים בשנים 2012-2015 איפשר לחקור את הייתכנות של הפעלת המיזם בבתי הספר. באפריל 2016 התקבל מימון למחקר אורך תלת-שנתי ממשרד המדע במסגרת מי"ה 2016. המחקר מאפשר מעקב אחרי תלמידים שייחשפו על ידי מוריהם (שיקבלו הכשרה ותמיכה) בתדירות קבועה במשך 3 שנים רצופות לסדרה של הבזקי חדשות.

• בקיץ תשע"ו התקיימו השתלמויות במתכונת בי"ס קיץ ובקיץ תשע"ז יתקיים מחזור חדש של השתלמויות לקראת שנה"ל תשע"ח. פרטים על ההשתלמויות אפשר לקרוא בקול הקורא המצורף כאן.
  • לצפייה בהבזק לדוגמא נא לעבור לקישור כאן
  • להבהרות נוספות אפשר לפנות בדוא"ל אל: technion.2016.2019@gmail.com

hevzekim_logo_final_color_white

3. לוגיקה בארץ הפלאות: זהו מיזם להשתלמויות בלוגיקה למורים ולפרחי הוראה ע"פ הספר "לוגיקה בארץ הפלאות"  בהוצאת מכון מופ"ת 2012. לפרטים נוספים נא לפנות בדוא"ל אל: keshercham.technion@gmail.com

4. שילוב החינוך לערכים בהוראת המתמטיקה . זהו מיזם הנובע מהתחושה שההתמקדות בהישגים לקראת בחינות הותיר מאחור את החינוך לערכים. שילוב בין לימוד הדיסציפינה לבין חינוך לערכים הוא לא רק רצוי אלא גם אפשרי. להזמנת הרצאה או השתלמות מורים בנושא נא לשלוח מייל אל keshercham.technion@gmail.com

5. הצפנה לחט"ב ולחט"ע. זהו מיזם הנשען על חומר ייחודי שפותח בשיתוף עם המוזיאון הלאומי למדע והועלה לאתר של משרד החינוך בלינק הבא.

אפשר להזמין באמצעותנו הוראה של הנושא לחוג מתעניינים בשעות שלאחר יום  הלימודים.

6. מאגר המידע של "קשר חם" למשאבים חינוכיים במתמטיקה.

הכתובת היא: http://kesher-cham.technion.ac.il/

7. רשימת התפוצה של "קשר חם" .

להצטרפות נא לעבור לקישור הבא: http://listserv.technion.ac.il/cgi-bin/wa?SUBED1=KESHER-CHAM-L&A=1